Juneći gulaš sa ruzmarinom i domaćim krutonima


Sastojci: Juneće meso oko 600 grama (ovog puta je stradao ramstek), tri velike glavice crnog luka, dve zelene paprike, nekoliko parčića hleba, ulje, puter, ruzmarin, aleva paprika, kafena kašika brašna, origano, lovor, so, biber, juneći bujon...

Danas sam imao iznenadnu najavu da ćemo imati goste na ručku. Tako su moje šnicle završile u gulašu. Četiri šnicle su malo, ali gulaš od četiri šnicle i pun tiganj krutona su dovoljni za mene i troje dece.

Dakle, krutoni ili prženi komadići hleba: najbolje je praviti ih od tost hleba, da bi kockice bile pravilnog oblika, ali nije obavezno. Potrebno nam je nekoliko parčića hleba jedan prst debelih. Oštrim nožem ih isečemo na kockice. Bilo bi dobro da je hleb malo stariji, ali ako nije uradićemo isto što sam ja danas uradio: prvo sam nasekao hleb i ostavio ga da se osuši, dok sam spremao ostale stvari.


Potrebno nam je puno luka. Nasećićemo sitno sav crni luk i staviti ga u zagrejano ulje da se dinsta.Vodite računa na luk - ne sme da zagori, ali nije dobro ni da se kuva. Dok se luk prži, opraćemo i na sitne kockice narezaćemo dve paprike. Ako nađete crvene, još bolje.

Papriku ubacujemo da se dinsta sa lukom. Mešamo svo vreme, paprika je vrlo sklona da zagoreva u otvorenoj posudi. Ovo je vreme da se doda prvi "prstohvat" soli.


Juneće meso je izvađeno još sinoć i ostavljeno da odstoji. I kad kupujete junetinu gledajte da ne bude roze boje - znači da je sveža, što znači tvrda. Treba da bude tamna, "crna". Tada je meso mekano i topi se u ustima.Meso ćemo da isečemo na kockice, ja volim na manje, zato što se kasnije gulaš bolje promeša sa dodatkom (pastom, pirinčem, krutonima, pireom...).Dodajemo meso u šerpu, dobro promešamo. Sada je trenutak dok se meso još uvek prži sa paprikom i lukom da se dodaju začini - ruzmarin, biber i još malo soli.


Vrlo brzo pošto meso promeni boju, primetićete da pušta sokove i da se na dnu šerpe pravi gust soft. Mešajte i držite vatru pod kontrolom. Ne sme da se lepi za dno šerpe.
Kada meso pusti sokove, dodajemo alevu papriku. U isto vreme, u malom tiganju, istopićemo kocku putera veličine palca. Ne zaboravite, puter uvek stavljamo u vrelu posudu, da ne bi goreo. Kafena kašika brašna i dve kašike aleve paprike su dovoljne da imamo zapršku za naš gulaš.



Kad god kuvate supu, odvojite u neku malu plastičnu posudu 3-4 dcl bujona. Pileći, juneći, mešani, riblji. Nema veze, važno je da je kuvan sa puno povrća - zelen, paškanat, celer, šargarepa, krompir, crni luk su obavezni. Zamrznite i imaćete nezamenljivu podlogu za mnoga jela. Bujon koji smo spremili za ovu priliku smo odmrzli i ugrejali do ključanja. Kad se zaprška sjedini, dodajemo bujon. Sve zajedno sipamo u glavnu šerpu. Verovatno će vam ostati neiskorišćenog bujona. Slobodno ga dodajte gulašu.

Dodajemo lovor list, a zatim smanjujemo vatru na najmanju meru i dopola prekrivamo šerpu. Stavljamo tiganj na šporet. Ja sam danas pravio krutone na puteru, ali preporučujem da probate sa različitim uljima. Potrudite se da uvežbate da prevrćete kockice, jer ce onda biti ravnomerno pečene sa obe strane. Najčešće kombinacija lopatice i viljuške završava posao.

Krutone smo prebacili u vatrostalnu činiju. Posućemo ih origanom, protresti poklopljenu činiju i izneti na sto.

Probajte sa salatom Hrastov list uz dodatak sira, crvenog luka sečenog na kolutove i malo limunovog soka i maslinovog ulja.

Prijatno!

Коментари

  1. Zlata vredan savet kako brzo, lako i zdravo spremiti pomfrit "deci naviknutoj na Mc Donalds", hvala! (Gulaš deluje ukusno ali to je nekako uobičajena stvar, ali taj pomfrit je muka, obično tripujemo da nam treba gomila ulja)

    ОдговориИзбриши
  2. Neki put nije tajna u glavnom jelu, nego u malim stvarima ;D

    ОдговориИзбриши
  3. Smrznuti poluprzeni krompir :(. Kulinarski minus.

    ОдговориИзбриши
  4. Nije, Liki, sustina je brzo spremiti rucak, a ne glumiti sefa francuskog retorana. Ne pisem ja uputstvo za profesionalne kuvare, niti imam aspiracije ka tome. Ako ti to treba, idi na njihove sajtove. Ako ti treba brz, ukusan i zdrav rucak, citaj svog brata :)...

    ОдговориИзбриши
  5. Pa gde zdravo sa smrznutim poluprzenim krompirom :-o. Mada to sam to samo ja sto zivim u ovim zemljama gde ni sve sveze nije zdravo.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови