Sogan Dolme (Sarmice od luka)

Soğan Dolmasi, Sogan dolma ili punjeni luk je tradicionalno tursko jelo, koje se na Balkanu zadržalo do današnjih dana. Do te mere je lokalizovano da ga u Bosni smatraju nacionalnim jelom.

Za spremanje ovog predivnog jela možete naći stotine recepata na internetu
. Ovde ćemo da zapišemo kako smo ga spremili za Nikolin prvi rođendan, a na vama je, kao i uvek, da uzmete stvar u svoje ruke i da isprobavate, eksperimentišete i da jelu date neki svoj pečat.


Pripremite sledeće namirnice:
  • 10-15 glavica crnog ili crvenog luka (vodite računa da budu približno iste veličine)
  • 500 gr junećeg mlevenog mesa
  • 2 male šoljice pirinča
  • 1 jaje
  • prezle
  • sirće
  • crvenu slatku mlevenu papriku
  • majoran
  • so
  • biber
Kao i obično navedene količine su okvirne. Merite sami, gledajte da vam sogan dolme ne budu prevelike, a da odnos namirnica bude takav da se sačuva bogatstvo ukusa i teksture svih korišćenih namirnica.

Luk očistite od spoljne ljuske. Sa donje strane, prilikom odstranjivanja korena, zasecite ravno i plitko, a sa gornje strane zasecite na 3/4 visine glavice. Sa te strane ćete izbacivati unutrašnje liske luka, pa je važno da vam otvor bude nešto veći nego dole.


U šerpu u koju može da vam stane sav luk sipajte vode, sirćeta i malo soli. Stavite na šporet i pustite da proključa. Kada voda proključa, ubacite sve glavice luka unutra. Voda će, kada ubacite luk, da prestane da vri. Sačekajte da ponovo provri, pa ostavite par minuta da se luk izblanšira na laganoj vatri. Zatim ga brzo prebacite u hladnu vodu i ostavite da malo odstoji da se ohladi. Cilj je da spoljne liske omekšaju, da bi mogli da istisnete sredinu luka, ali da se ne prekuvaju, da se ne bi raspale. 
Ako ste dovoljno vešti iz svake glavice dobićete po dve liske koje su spremne za punjenje.

Ostatak luka, untrašnje liske, naseckajte sitno. On ce vam poslužiti da napravite punjenje za vaše sogan dolme...

U tiganj ubacite naseckani luk i malo ulja i pržite luk dok ne postane staklast. Nemojte da preterate, ne pravite gulaš, luk treba da zadrži svoju teksturu.


U luk dodajte majoran. Ako uspete da nabavite svež ne propustite priliku. 
Dodajte malo soli i bibera.
Kada je luk staklast, vreme je za junetinu. Ubacite je odjednom, a zatim se potrudite da je varjačom, dok se meso lagano dinsta i upija sokove, razbijete na najsitnije komadiće.

Povedite računa da se meso lepo izdinsta, ali da ne ispare sokovi, da se ne osuši previše. Kada je meso gotovo ubacite pirinač, pa još malo prodinstajte da pirinač postane staklast. To je znak da je opna na pirinču pukla i da je počeo da usisava u sebe sve sokove dinstanja. Kada je smesa gotova ugasite šporet.
Dodajte jaje i dobro umešajte smesu. Jaje će joj dati kompaktnost, pa se neće razlivati po loncu.

Sada dolazi najzanimljiviji deo. Kafenom kašičicom napunite smesom liske od luka. Nemojte da ih punite do kraja, jer će pitinač narasti, pa će vaše sogan dolme da popucaju. Ređajte ih u široku šerpu, čije ste ste dno namazali uljem. Bilo bi odlično kada bi vam sve dolme stale u jedan isti red, na dnu šerpe.

Kada napunite sve liske, pospite odozgo prezle, alevu papriku i majoran. Dodajte jos malo ulja i nalijte vodu, ali samo do polovine visine liski. Sipajte vodu polako, da ne biste "promešali" svoj specijalitet.


Šerpu poklopite i kuvajte na vrlo laganoj vatri. Možemo reći da je 45 minuta dovoljno, ali na vama je da ocenite. Nikako nemojte mešati, već povremeno lagano protresite šerpu kružno. Cilj je da voda ispari, a da ostane gusti sok, koji je pokupio sve arome ovog predivnog kulinarskog dostignuća.

Rezultat je veličanstven - jedno potpuno novo iskustvo. Prilika da crni luk pobegne od večite uloge rezervnog igrača - svuda ga ima, ali nigde nije glavni sastojak. U sogan dolmi jeste. 


PRIJATNO!









Коментари

Популарни постови