Punjeni patlidžan
Patlidžan može da se napuni na jedno 30 načina. Kolega mi je zamerio, na primer, što ga nisam punio samo povrćem, a meso spremio odvojeno. Ne može. Jedna Tamara, koja me je naučila da pravim ovo jelo, pravila ga je sa mesom. Praveći ga ovako, dajem joj Ristekpa! i nema odstupanja.
Dakle, ovo su sastojci:
Plavi patlidžan, 3 komada za donju količinu mesa
200 grama junećeg mlevenog mesa
200 grama svinjskog mlevenog mesa
Beli luk
Crni luk
Belo vino 1,5 dl
Paradajz
biber, so, ruzmarin
puter
Izdubite patlidžan. Ja koristim kašičicu za to. Vrlo je lako, samo povedite računa da sa obe strane ostavite "ogradu".
Izdubljeni sadržaj ostavite na stranu, upotrebićete ga kasnije. "Čamce" koje ste dobili odložite na neku podlogu i posolite. Ja to radim da bi patlidžan pustio vodu, a postoji i ona mitološka priča naših baka da mu se tako ubija gorčina.
Ovog puta sam koristio luk "Srebrenac". Široki nož za seckanje povrća i za 2-3 minuta ste ubacili 2 glavice u šerpu. Puter, kao i uvek, stavite neposredno pre luka, u već ugrejanu posudu, kako bi izbegli da slučajno pregori. Sitno naseckajte nekoliko čenova belog luka. Kad crni luk postane staklast, ubacite i beli luk. Vodite računa, smanjite vatru, beli luk ne sme nikako da se preprži, postaje gorak i upropasti ukus jelu.
Dok se luk dinsta, nasecite sitno, sitno komadić đumbira. Ovogo puta sam se odlučio da ruzmarinu dodelim ulogu nosioca ukusa.
Naravno, podrazumeva se neki prstohvat soli. Solite uvek iz ruke, nema šanse da vam se "omakne" i da presolite jelo. Dok se osnova dinsta u posudi, počnite da seckate sredinu koju ste izvadili iz patlidžana.
Negde u toku ovog seckanja vaša osnova je spremna da primi meso u sebe. Ja iz nekog raloga promešam meso dok je sveže (kao da se u šerpi neće pomešati). E sad, nastupa važan trenutak. Pojačam vatru i ubacim meso. Potrebno je da se prži, i da se pomeša sa lukovima i začinima, ali pre nego što skroz izgubi prirodnu boju dodajte vino. Pustite da meso upije aromu, dok alkohol isparava.
Dodajte naseckanu sredinu od patlidžana i pustite da se sve izdinsta. Ne dozvolite da se smesa, nakon sto višak vode ispari, osuši previše.
Sad ostaje poslednji čin: Patlidžane operite od soli, ocedite ih i napunite sadržajem. Rerna u toku punjenja upalite na bar 200 stepeni - meso je vec kuvano, ne treba ga dodatno ukuvavati, hocemo da se sve ispeče i da bude malo hrskavo.
Preko svakog napunjenog patlidžana stavite tanko isečeno parčiće paradajza, oni su ukras bojom, ukusom i teksturom. Stavite na kraju malo Parmezana* preko.
*da napomenem: ne mislim na parmezan iz kesice, nego u komadu, narezan na trenici.
E, to volim kad svako zato ima i zašto! Tako me mama vaspitala, da sve mora da se objasni. Grešila sam, recimo, i što sam predugo topila puter, i što sam previše pržila beli luk.
ОдговориИзбришиHvala, i samo nastavi!
Može i predlog muzičke podloge uz konzumaciju jela :)
Hej, a šta je ovo crveno odozgo? Paradajz? Ne piše u receptu?!
ОдговориИзбришиA da, ima ga u spisku namirnica, ali sam zaboravio da napisem da se stavlja! O, hvala!
ОдговориИзбришиMuzicka podloga: pa recimo
Parliamment - funkentelechy
Popravio! :)
ОдговориИзбриши