Piletina sa bundevom i pinjolama u slatko-kiselom sosu


Šta vam treba za ovo jelo:

belo meso (od jednog možete da dobijete najviše tri šnicle, pa sami odlučite o količini, dva spremam za troje ljudi)
bundeva (oko 1/2 kg za troje ljudi)
200 grama parmezana
100 grama pinjola
puter
2 decilitra belog vina
200ml pavlake za kuvanje
so, biber, sveži začini (ovde vas već ostavljam da malo eksperimentišete)
3-4 kašika brašna
ulje (ja sam koristio ulje od semenki groždja, može i maslinovo, kukuruzno, probajte i ovde različite varijante )
Bundevu isecite na kocke i stavite da se peče u rerni. Dok se bundeva peče, iskoristite vreme da belo meso isečete na tanke i što veće šnicle. Kada je bundeva pečena, izgnječite je u tanjiru. Da bi ste je lakše mazali na meso, dodajte malo ulja. Blago posolite i pobiberite.

Pinjole sitno sameljite i pomešajte sa bundevom. Umesto pinjola, pošto su veoma skupe, mozete koristiti semenke od suncokreta, indijski orah, semenke od bundeve, pa čak i obični orah.

Na šnicle od belog mesa namažete sloj namaza od bundeve. Pospite začinom koji ste izabrali (trudite se da bude sveža začinska biljka. Na svakoj pijaci danas možete da nađete sveži majoran, bosiljak, majčinu dušicu, ruzmarin, vlašac, origano...). Preko svega sipajte parmezan.

Sada meso urolajte i vežite pamučnim koncem.

U šerpi istopite puter. Ja volim da ugrejem šerpu sa malo ulja, pa onda unutra da stavim puter - tako su šanse da vam puter izgori svedene na minimum.

Urolano meso uvaljajte u brašno i stavite u šerpu. Vodite računa o temperaturi. Naše bake su kuvale na Smederevcu, pa je regulacija temperature bila prava nauka. Mi imamo moderne šporete, ali ako nemate plin ili indukcionu ringlu - teško vama.


Kada meso porumeni, dodajte vino. Smanjite jos malo temperaturu, a šerpu možete poklopiti do pola.


Kroz deset do petnaest minuta vaša piletina je spremna za finale. Dodajte pavlaku za kuvanje.
Kuvajte dok se sos ne zgusne. Ne treba preterati, jer se dužim kuvanjem može izgubiti slatko-kiseli ukus preliva, koji je ovde najvažniji


Uz piletinu poslužite baren krompir ili karfiol ili brokoli.

Коментари

Популарни постови